karakter

De American Staffordshire Terriër (AmStaff) zal op iedere hondenliefhebber die met dit ras te maken krijgt een onuitwisbare indruk achterlaten. Het is een opgewekte, soms onstuimige, atletische hond, die van nature erg gehoorzaam is (“will to please”) maar ook ontzettend koppig en eigenwillig kan zijn. Hij is intelligent, alert en leert snel. Hij pikt subtiele uitingen van het menselijk gedrag op en maakt daar gebruik van. Hierdoor kan hij goede gewoonten leren, maar dit betekent ook dat een argeloze eigenaar zijn hond verkeerde zaken kan leren. Het is daarom belangrijk hem een duidelijke, consequente en positieve opvoeding te geven. Voor zijn gezin is de Amstaff een gevoelige, lieve, zorgzame hond. De hond is baas-aanhankelijk, trouw aan het gezin. Een Amstaff is een betrouwbare metgezel, mensvriendelijk en goed met kinderen. Vaak zijn Amstaffs allemansvrienden die graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Desondanks blijft hij goed weten wie de baas is. Er is een neiging de minder dominante gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de Amstaff een fanatieke verdediger van het gezin zijn.

De zelfverzekerde American Staffordshire Terrier is niet geschikt voor mensen met weinig hondenervaring. Alle goede eigenschappen van de Amstaff ten spijt, is het wel zo dat de toekomstige eigenaar goed moet weten waar hij aan begint. De moed, het doorzettingsvermogen, de kracht, en de lichamelijke en geestelijke hardheid, moeten wel omgebogen kunnen worden naar een manier waarop de hond goed kan functioneren in de samenleving. Let op, met consequent en ombuigen wordt NIET bedoeld een hardhandige benadering. Puppy cursus en gehoorzaamheidstrainingen zijn zeker aan te raden!

Men dient bij de aanschaf van een Amstaff rekening te houden met de oorsprong van het ras. Het is belangrijk dat de eigenaar weet hoe het ras in elkaar steekt en dat hij zich heeft verdiept in het verleden van dit ras. Deze, van nature vaak dominante hond, zal hoogstwaarschijnlijk niet altijd samen kunnen met andere honden en een uitdaging (gevecht) niet uit de weg gaan. Loslopen kan vanaf een bepaalde leeftijd dus vaak niet meer, uitzonderingen daar gelaten. Een goede socialisatie is van enorm groot belang, maar zelfs dan kan het zijn dat een Amstaff op een bepaald moment niet meer op kan schieten met andere honden. De eigenaar zal dus, gezien de oorsprong van het ras, te allen tijde zijn verantwoordelijkheid moeten nemen ten aanzien van andere honden.

Als u van plan bent een Amstaff aan te schaffen, wees er dan op voorbereid om hem/haar vanaf dag 1 te trainen. Wees bereid om een goede basis voor het gedrag in het eerste jaar vast te leggen! Wanneer u daarna consequent uw regels blijft aanhouden, zult u een perfecte metgezel aan hem hebben.

Een Amstaff heeft veel beweging nodig. Ze lopen graag naast de fiets en zijn altijd in voor spelletjes. In de regel zijn het honden die graag apporteren. Op jonge leeftijd moet hij al geleerd worden niet aan een riem te trekken, eenmaal volwassen zijn de honden ontzettend sterk. De Amstaff is een veelzijdige hond waarmee in verschillende disciplines getraind kan worden zoals: gehoorzaamheid, agility, flyball, hondenfrisbee. Ook kunnen deze honden speciaal opgeleid worden als “therapydog” in ziekenhuizen of andere instellingen.

Kinderen en Amstaffs
De American Staffordshire Terrier staat bekend als een echte kindervriend. Wanneer het om kinderen gaat (of u ze op dit moment al heeft, of dat ze er in de toekomst zullen komen), hoeft u zich geen zorgen te maken over uw keus voor een Amstaff als huisdier. Hij blijft tot hoge leeftijd speels en houdt erg van ravotten en balspelletjes. Ondanks de aangeboren affectie die de Amstaff heeft ten opzichte van kinderen, blijft het toch belangrijk om de omgangsregels tussen kinderen en honden strikt te hanteren! Vergeet dus ook in het contact met kinderen niet uw verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor training van uw hond.

Een klein kind en een hond horen niet samen in één ruimte te zijn als daar geen volwassene bij is, al geldt dit natuurlijk niet alleen voor de Amstaff, maar voor elk ras! U zult altijd zelf aanwezig moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze op een prettige manier met elkaar omgaan. Zo voorkomt u dat de kinderen uw hond (misschien onbedoeld) plagen, waarop de hond ongewenst zou kunnen reageren. Voor de hond kan dit een natuurlijke reactie zijn. Maar ook kunt u het onstuimige enthousiasme van uw Amstaff bij aanwezigheid van kleine kinderen iets temperen, zodat hij ze niet ondersteboven loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.